De omgeving

Wie van buitenleven houdt, wil ook tijdens vakanties graag genieten van de verkwikkende rust en ruimte van de natuur. Een gezellige en gunstig gelegen camping is dan een fijn vakantieoord. Alle dagen op pad en toch telkens weer kunnen terugkeren naar een verblijf dat de behaaglijkheid van thuis heeft. Voor velen is dit de ideale vakantiebestemming, en voor hen wordt het al snel een goede reden om te kiezen voor camping De Ikelaene in het bosrijke Bakkeveen. Een omgeving waar de Friese wouden en Drentse wouden elkaar als het ware omarmen.

Alle kanten op in Bakkeveen
Bakkeveen ligt in het zuidoosten van Friesland en is een aantrekkelijk groen en recreatief dorp in de gemeente Opsterland. Het dorp ligt nabij Allardsoog. Dit is het bekende drie-provinciën-punt van Friesland, Groningen en Drenthe. Steden als Assen, Groningen en Leeuwarden zijn met de auto goed en op relatief korte afstand bereikbaar.  Het landschap in deze streek kenmerkt zich door bebossing,  heide, graslanden en schitterende natuurgebieden. Vooral voor fietsers en wandelaars is het heerlijk om er te vertoeven. Talrijke gemarkeerde wandelroutes nodigen uit om het fraaie coulisselandschap te komen verkennen.  Wie op pad gaat in de ongerepte Bakkeveense Duinen krijgt een goede indruk over hoe heel Zuidoost Friesland er omstreeks de negentiende eeuw uitzag. Nog een fenomeen in het dorp is het beekdal Koningsdiep dat er ontspringt. Vroeger was dit een kronkelende beek die vlak langs het nabij gelegen gebied ’t Oude Bosch stroomde. Dit onaangeroerde bosgebied haakt naadloos in op de Duurswouderheide. Een plek waar ooit de natuur werd gebruikt als bestaansmiddel voor de laagste arbeidersklassen. In het dorp Duurswoude is nog een knap historisch kerkje te zien uit de dertiende eeuw,  trots staande in een gebied waar vooral boeren zich vroeger van zandrug tot beekdal werkten.

Leuke activiteiten in Dúndelle
Vlakbij de camping bevindt zich het populaire recreatiecentrum Dündelle. Hier is een verwarmd openluchtzwembad.  Na een verfrissende duik kan men verderop in dit centrum nog even een sportief balletje slaan op de midgetgolfbaan. Verder is er een doolhofpark met maar liefst drie verschillende doolhoven, elk met een eigen moeilijkheidsgraad. Vanuit Dúndelle zijn tevens een paar leuke fietsroutes te maken. Zo is er een rode route van 30 kilometer en een blauwe route van 14 kilometer.

Verhuur: “een knus chalet aan de rand van het bos”
Behalve rust en natuur biedt camping De Ikeleane haar gasten natuurlijk zelf ook een hoop gezelligheid. Elke zomer wordt er een afwisselend en actief vakantieprogramma  samengesteld waar jong en oud aan kunnen deelnemen.  Zowel op het kampeerterrein als tot in de wijde omtrek zijn dus alle elementen aanwezig voor een onvergetelijke en ontspannen vakantie. Geen dag is gelijk!
Op de camping worden 6-persoons chalets en 6-persoons stacaravans verhuurd. Allemaal zijn het luxueuze en sfeervol ingerichte verblijven. Ze zijn voorzien van comfort, praktische voorzieningen en beschikken over een aangrenzend terras met berging. In elk verblijf ligt een activiteitenmap.

Kilometerslange bomenrijen in het Friese woud
Friesland staat alom bekend als watersportprovincie, maar in de zuidoosthoek van de provincie wordt een ander beeld geschetst. Bijzonder aan de gebieden is het eigen, soms ietwat grillige, karakter. Volgens boswachter Roel Vriesema van Staatsbosbeheer is het dan ook niet bepaald eenvoudig om in het kort uit te leggen wie in het gebied natuurbeheerder is en wat het gebied zo bijzonder maakt. Het zelf ontdekken maakt het speciaal. En als iemand écht alles weet over de flora en fauna in het gebied, dan is hij het wel. Tot in de kleinste details.

De Friese wouden omvatten een enorm bosgebied, waarbij het opvalt  dat de bossen op hoge zandgronden zijn gelegen. Er zijn veel houtwallen en pingo’s. Pingo’s zijn kleine ronde meertjes die naar verluidt tijdens de laatste ijstijd zijn ontstaan. Duursma’s Dobbe en Waskemeer bij de ongerepte Duurswouderheide zijn hiervan twee mooie voorbeelden.

Nationaal Park het Drents-Friese Wold
Een groot deel van de bossen is onderdeel van het Drents-Friese Wold. Een nationaal park dat in 2000 door het ministerie  van Economische zaken, Landbouw en Innovatie is aangewezen. Staatsbosbeheer beheert het grootste gedeelte van het gebied. Maar ook Natuurmonumenten, het Drentse Landschap en Maatschappij van Weldadigheid beheren een riant oppervlak. Het park is een  van de grootste natuurgebieden van Nederland. De tweedelige benaming vindt zijn oorsprong in de overloop van de natuur in beide provincies. Precies op de grens van Drenthe en Friesland wisselen bos, heide, zandvlakten en landerijen elkaar af. 
Pioniers reizen vaak op de bonnefooi, zo ook in het bos. Maar het kan ook stipter. In de omgeving zijn namelijk meerdere informatiepunten te vinden waar routekaarten verkrijgbaar zijn. Deze kaarten zijn meestal voorzien van interessante extra informatie,  waardoor men zich de avond voor de tocht al een aardig beeld kan vormen van wat er onderweg te zien, te bezoeken en te beleven zal zijn. Verschillende afstanden zijn mogelijk. Ook voor 60 plussers! 
Op de fiets, te voet of op een mountainbike belandt een ieder meteen  in een wereld waar vooral bomen, bolle akkers, weidse zandverstuivingen, pittoreske bosmeertjes, vogels en zoogdieren de boventoon voeren. Een omgeving waar nog duidelijk sporen terug te vinden zijn van het oorspronkelijke esdorpenlandschap.

Ontdek het verhaal van de Slotplaats
Landgoed de Slotplaats bij Bakkeveen is één van de grotere Friese bosgebieden met een klassieke tuin met slotgracht, een sterrenschans en majestueuze beukenlanen. Achter de Slotplaats staat het oude koetshuis dat na renovatie in gebruik is genomen als Toeristisch Informatie Punt (TIP). Ook zijn de tuinen en boomgaarden de laatste jaren grondig aangepakt door Natuurmonumenten. Het historische landhuis, dat als uiterst fraai rijksmonument te boek staat, doet dienst als theehuis.
In het Slotplaatsbos ligt de Sterrenschans, een zeshoekig verdedigingswerk dat in 2002 is opgeknapt en beter zichtbaar is gemaakt. De schans ligt vlakbij een geasfalteerd fietspad en grenst  aan de eeuwenoude Beakendyk. Vroeger was de Beakendyk een van de weinig hoger gelegen doorgangen op de moerassige route van Friesland naar Drenthe. Waarschijnlijkheid gaat het hier om een oefenschans uit de achttiende eeuw, aangelegd door wiskundige Johann Hermann Knoop.

Schaapjes tellen op de hei
Eveneens geliefd bij de campinggasten is het natuurgebied Mandeveld, of zoals de Friezen het noemen Mandefjild. Het gebied kent een boeiende cultuurhistorie. De heide in dit gebied wordt onderhouden door de schaapskudde van It Fryske Gea, die een eigen schaapskooi hebben.

Apekooi in de natuur
Klimmen, klauteren en bengelen kan in het speelbos Sparjebird te Hemrik, waar water, boomstammen, verschillende touwbruggen en een klimboom de hoofdrol spelen. Voor wie kinderen heeft,  doet er goed aan hier eens heen te gaan. Het is een belevenis waar ze nog lang over na zullen praten.

Met dank aan de medewerkers van Staatsbosbeheer, in het bijzonder de medewerking van boswachter Roel Vriesema (District Fryslân); Geraadpleegde bronnen (hier is tevens meer informatie te vinden): Gemeente Opsterland:  http://www.opsterland.nl/Dit_is_Opsterland/Dorpen/ Bakkeveen; Bakkeveen:  http://www.bakkeveen.nl/zien-doen/bekijken-natuur-cultuur/ ; Wikipedia De Vrije encyclopedie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bakkeveen ;

 

Keurmerken Camping

logoAcsi logoRecron logoANWB

website door: wemagine